Η αλήθεια για αντίμετρα 7,5 δις που μας κρύβουν τα κανάλια της διαπλοκής!

Η αλήθεια για αντίμετρα 7,5 δις που μας κρύβουν τα κανάλια της διαπλοκής!

Όλοι θυμόμαστε τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για τον «κόφτη» που θα έρθει αν δεν πιάσουμε τους στόχους. Τελικά αντί για κόφτη ήρθε ο δότης και έδωσε στους συνταξιουχους την 13η σύνταξη που τόσο είχαν ανάγκη.

Έτσι και τώρα διαψεύδονται τα μαύρα πανιά των καναλιών της διαπλοκής.

Περισσότερα αντίμετρα από μέτρα περιέχει η συμφωνία επισήμανε μιλώντας στην Βουλή και στην συζήτηση του νομοσχεδίου της συμφωνίας με τους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν υπάρχουν και πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι στόχος είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές».

Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,6 δισ. κάτι που φαίνεται από το σχεδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων για την περίοδο για μετά το τέλος του προγράμματος, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, προβλέπουν:

  • Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
  • Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
  • Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
  • Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.