Όταν έκλαψε ο Πρόεδρος στο χωριό Μπελογιάννης

Όταν έκλαψε ο Πρόεδρος στο χωριό Μπελογιάννης

ΠΙΣΤΟΣ στη φιλοσοφία του να επικοινωνήσει, να πλησιάσει όσο μπορεί περισσότερο τους Ελληνες της διασποράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Στεφανόπουλος άνοιξε την «αγκαλιά της πατρίδας μας» στις δύο περίπου εκατοντάδες των άλλοτε μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού και των οικογενειών τους που έχουν απομείνει στο χωριό Μπελογιάννης, 53 χλμ. έξω από τη Βουδαπέστη, όταν το επισκέφθηκε. Και μέσα σε χειροκροτήματα, εμπρός σε δακρυσμένα μάτια, τρομερά συγκινημένος και ο ίδιος, δήλωσε: «Ηρθε η ώρα να κλείσουν όλες οιπληγές.Οχιμε τη λήθη της Ιστορίας αλλά με τη γνώση για όσα ζήσαμε».

Αργότερα, απαντώντας σε ένα κοριτσάκι που εξ ονόματος των 40 περίπου, τρίτης γενιάς, ελληνόπουλων του μίλησε για τα «κατατρεγμένα και αγνοημένα για πολλές δεκαετίες από την ελληνική πολιτεία παιδιά» του χωριού Μπελογιάννης, ο κ. Στεφανόπουλος είπε: «Ανόλοιμας ξέραμε το τι κακό φέρνει ένας εμφύλιος,ανξέραμε πόσους νεκρούςπροκαλείκαι πόση δυστυχία φέρνει,αν γνωρίζαμε τηνκαταστροφή που σκορπά και,τοκυριότερο,πόσους σπουδαίους ανθρώπους εξοντώνει,θα είχαμε σκεφθεί πολύ προτού ξεκινήσουμε την εμφύλια διαμάχη».

Τον έλληνα Πρόεδρο ­ τον πρώτο ανώτερο έλληνα κρατικό αξιωματούχο που επισκέφθηκε το χωριό Μπελογιάννης στα 47 χρόνια της ύπαρξής του ­ συνόδευσε και ο ούγγρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αρπαντ Γκοντζ, ο οποίος κατά σύμπτωση εργάστηκε ως γεωπόνος όταν δημιουργήθηκε το χωριό το 1951. [Ωστόσο, η εκεί παρουσία του δεν ήταν μόνο έκφραση τιμής προς τον έλληνα ομόλογό του και συναισθηματισμού. Ο κ. Γκοντζ θέλησε ασφαλώς να υπογραμμίσει ταυτοχρόνως το ουγγρικό ενδιαφέρον για το οικονομικό μέλλον του χωριού, θέμα το οποίο απασχόλησε άλλωστε το τελευταίο διάστημα τις δύο κυβερνήσεις].

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου κ. Στεφανόπουλου στην Ουγγαρία (22-24 Απριλίου) έδωσε την ευκαιρία στις δύο πλευρές να διαπιστώσουν το υψηλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων ­ κάτι που επισήμανε ο υπουργός κ. Πάγκαλος σε συνεντεύξεις του στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ­, να υπογραμμίσουν την ταυτότητα των θέσεών τους σε όλα σχεδόν τα διεθνή ζητήματα (Κοσσυφοπέδιο, Κυπριακό, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά.) και το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για οικονομική συνεργασία. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας το ουγγρικό Εμπορικό Επιμελητήριο οργάνωσε ημερίδα την οποία εγκαινίασαν οι πρόεδροι κκ. Στεφανόπουλος και Γκοντζ και στην οποία έλαβαν μέρος 20 περίπου έλληνες επιχειρηματίες. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Μπαλτάς, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Στεφανόπουλο, έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και του ενδιαφέροντος των ελλήνων επιχειρηματιών και ο ούγγρος πρόεδρος μίλησε εν εκτάσει για τη διαμόρφωση των οικονομικών τάσεων στη χώρα του και τους τομείς στους οποίους η Ουγγαρία έχει ενδιαφέρον να συνεργαστεί με την Ελλάδα (λ.χ. στις μηχανουργικές κατασκευές, στα χημικά προϊόντα, στο σιδηροδρομικό υλικό κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΒΗΜΑ:  26/04/1998