«Προσκύνησε» ο Ομπάμα Καμμένο και Τσίπρα!

«Προσκύνησε» ο Ομπάμα Καμμένο και Τσίπρα!

Τρέλανε ο Ομπάμα τον Τσίπρα και έστειλε αυστηρό μήνυμα σε δανειστές: Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται ανάπτυξη, χρειάζεται και μείωση του χρέους – Θα βοηθήσω την Ελλάδα

Σημεία από την ομιλία του Ομπάμα

Καλησπέρα είπε στα ελληνικά ο αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του.

«Πολλά από τα ιδεώδη της δημοκρατίας έχουν εδώ στην Αθήνα. Έμαθα την έκφραση «κάλος και αγαθός». Έως και σήμερα οι ΗΠΑ είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω» σημείωσε.

«Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικονομία. Γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα. Η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια» επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης» επανέλαβε.

Και πρόσθεσε: «Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή. Ολοι μας θελουμε να πετύχει η Ελλάδα, να ευημερεί ο ελληνικός λαός… Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους».

«Συζητήσαμε την σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» είπε ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Αλέξη επίσης σε ευχαριστώ για την αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες ειδικά στα νησιά και όλα αυτά τα έκαναν οι Έλληνες εν μέσω οικονομικών δεινών. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα παραμένει σύμμαχος και αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Είναι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ» επεσήμανε

«Ακόμα και σε τόσο δύσκολες στιγμές είναι από τις λίγες οι χώρες που συνεισφέρουν στη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Και θέλω να τους συγχαρώ για αυτό».

«Συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότατα θα λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες» κατέλημε ο Μπαρακ Ομπάμα.

Ερωτηθείς για την οικονομία των ΗΠΑ και αν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ ο κ. Ομπάμα ανέφερε: «Περάσαμε απο σημαντική συρρίκνωση. Η οικονομία μας συρρικνωνόταν ταχύτερα από ότι την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση ένα από τα μαθήματα είναι πως είναι σημαντικό να εφαρμόζει κάποιος τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική προσαρμογή. Είχαμε το πλεονέκτημα του δολαρίου. Είχαμε περιθώρια ευελιξίας… Το βασικό μάθημα είναι ότι ιδιαίτερα όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει το να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας βοηθάει. Εσείς περάσατε από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ήταν αναγκαίες κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις. Κάναμε κι εμείς τις μεταρρυθμίσεις μας που ήταν επισης απολύτως αναγκαίες. Βλέπω ότι υπάρχει η βούληση να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Χρειάζεται όμως και αναπτυξιακή ατζέντα. Η Ελλάδα δεσμεύεται να αλλάξει υπάρχει μία ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση. Αυτό θα ήταν καλό για όλους.

 

obamaalex

Γλυκιά καλησπέρα!

Ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να… προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ελληνικά, κατά την εισαγωγική ομιλία του στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Αλέκη Τσίπρα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ο κ. Ομπάμα προτίμησε να μην χρησιμοποιήσει πολλές λέξεις.

Αντιθέτως, περιορίστηκε στο να πει τη λέξη «Καλησπέρα» προς τους δημοσιογράφους, συνεχίζοντας την ομιλία του στα αγγλικά